do not visit

Fotostørrelser: Slik velger du riktig størrelse på dine fotoutskrifter

Enten du er en erfaren fotograf med en bred portefølje, eller en nybegynner som tar bilder med mobilkameraet ditt, vil du før eller siden ha noen super blikkfang og kraftfulle bilder du ønsker å bevare i fysisk form.

En grunnleggende forståelse av bildeegenskaper som størrelse, kvalitet og sideforhold kan hjelpe deg med å optimalisere trykkene dine. Fortsett å lese for å lære hvordan du velger riktig bildestørrelse og sideforhold for alt fra små fotogaver til store kunststykker.

Hovedpunkter i denne artikkelen:

  • Forståelse av når man skal bruke ulike bildestørrelser er nøkkelen for ethvert visuelt prosjekt, enten det er å velge et forsidebilde for sosiale medier eller lage en tilpasset kaffekopp.

  • Valg av korrekt sideforhold er avgjørende for å skape kraftfulle bilder.

  • Den høyeste kvaliteten på pikseltetthet for utskrift er 118 piksler per centimeter.

Alt du trenger å vite om bildestørrelser

photo size basics

Når du trykker et bilde, er det viktig å forstå forholdet mellom bildestørrelser, sideforhold og bildekvalitet for å ta informerte beslutninger om utskriftene dine.

Fotostørrelser

Standard bildestørrelser varierer fra 10x15 centimeter til over 50x75 centimeter. For å sikre at bildet ditt har riktig størrelse, må det stemme overens med sideforholdet til originalbildet. Hvis ikke, kan bildet bli forvrengt eller kreve beskjæring.

Husk at sideforholdet til et bilde ikke begrenser størrelsen. Små bilder, som et forsidebilde på Facebook, bruker et sideforhold på 16:9. Samtidig kan du også se et veggbilde i et sideforhold på 1:1.

Sideforhold på bilder

Bildets sideforhold sammenligner bredden med høyden. Et kvadratisk bilde har samme bredde og høyde, mens rektangulære bilder har større bredde enn høyde.

Å forstå sideforholdet til bildet ditt vil hjelpe deg med å velge riktig utskriftsstørrelse og unngå uønsket beskjæring eller strekking av bildet. Tips: Hvis du vet at du vil bruke et bilde til et bestemt formål, for eksempel et forsidebilde eller profilbilde, velger du riktige dimensjoner og riktig sideforhold når du tar bildet for å unngå disse dilemmaene senere.

Det er flere standard størrelsesforhold å vurdere.

  • Den raske økningen av Instagram-innlegg bidro til å gjøre sideforhold 1:1 populært igjen. Dette kvadratiske bildeformatet er også en av de vanligste størrelsee for sosiale medier og profilbilder på nettet. Ingen overraskelse der – de firkantede bildene laget av et 1:1-sideforhold fungerer godt for nærbilder, portretter og bilder der motivet fyller rammen, og hjelper til med å fokusere betrakterens oppmerksomhet direkte på motivet. Dette er vanligvis hva et godt innlegg i sosiale medier handler om.

  • 3:2 sideforhold gjenspeiler det tradisjonelle 35 mm filmformatet, så det er ingen overraskelse at de fleste DSLR-kameraer også bruker det. Dette gir et litt bredere synsfelt enn 4:3 sideforhold, sideforholdet 3:2 er forenelig med bilder på 10x15 cm og er et populært valg for sideforhold for landskap og portrettbilder.

  • Mange moderne enheter bruker et sideforhold på 4:3 for bilder. Balansen mellom bredde og høyde gir den en noe firkantet form som ligner på 1:1 sideforhold. Likevel er det et godt valg når du vil gi nesten like stor fremtredende plass til de vertikale og horisontale elementene i rammen din. Dette sideforholdet stemmer godt med et bilde på 20x30 cm, men kan kreve beskjæring for et bilde på 10x15 cm.

  • Takket være de stadig større smarttelefonskjermene har «widescreen» 16:9 sideforhold blitt det rådende sideforholdet for digitale bilder. Dette sideforholdet passer imidlertid ikke pent til mange standard bildestørrelser, så det kan hende du må beskjære eller justere bildet for å få det til å passe til en utskrift i standardstørrelse. Til tross for dette er sideforholdet 16:9 et populært valg hvis man har som formål å vise bildet på moderne TV-skjermer, dataskjermer og projektorer som støtter widescreen-bildestørrelser.

Bildefilstørrelse og kvalitet

Filstørrelsen på et digitalt bilde gir deg vanligvis en anelse om kvaliteten. Enkelt sagt indikerer tyngre bildefiler vanligvis mer data og derfor detaljer i et bilde. Høyoppløselige bilder har høyere pikseldimensjoner, noe som bidrar til å unngå problemer som uskarphet og støy fra pikselering fordi de har flere piksler å spre ut over utskriftsområdet.

Det er imidlertid viktig å balansere bildekvalitet og filstørrelse når du arbeider med digitale bilder. Høyoppløselige bilder kan raskt forbruke mye av harddiskplassen din og kan føre til unødvendige lagringskostnader. Store bildefiler kan også påvirke hastigheten på nettstedet ditt hvis du driver et nettsted. Søkemotorer vurderer et nettsteds ytelse når de rangerer søkeresultater, så ikke overbelast nettstedet med store bilder. Sosiale medier kan også begrense maksimale bildestørrelser for opplasting.

Ved å komprimere bildene dine kan du spare lagringsplass og forbedre nettstedets ytelse, men du kan miste noen av de originale bildedataene, noe som resulterer i et bilde av lavere kvalitet.

Slik velger du riktig størrelse på dine fotoutskrifter

photo print sizes

Enten du lager en enkel fotogave eller bygger din portefølje som fotograf, vil valget av bildestørrelser være en av dine mest betydningsfulle beslutninger. Å navigere gjennom vanlige størrelsesforhold, finne de korrekte bildedimensjonene og matche disse mot bildefilstørrelser kan ofte virke overveldende, selv om du har en klar visjon om hva du ønsker å oppnå med bildet ditt.

For å gjøre det enklere, har vi identifisert noen standard bildestørrelser og deres bruksområder nedenfor. Dette dekker alt fra små bilder i lommeformat og T-shirts med foto, til iøynefallende kunstverk og innrammede bilder til bildeveggen din.

Optimale standardstørrelser for fotoutskrifter

Flere standardstørrelser for fotoutskrifter fungerer godt på tvers av ulike prosjekter, fra innrammede bilder til å bygge en profesjonell fotografiportefølje.

  • Det ærverdige formatet på 10x15 cm var i flere tiår den foretrukne måten å dele bilder med venner på før Instagram så dagens lys. Det er et av de mest populære valgene for bildestørrelse fordi det er enkelt å oppbevare og rimelig, noe som gjør det ideelt for å fylle fotoalbum med hverdagsbilder.

  • Et bilde på 13x18 cm viser motivet med litt mer detaljer og klarhet enn et på 10x15 cm, noe som gjør det til et godt valg for innrammede bilder – spesielt individuelle portretter. Du vil ofte finne sammenhengende rammer som gjør det mulig å vise to bilder av samme størrelse side ved side.

  • 20x25 cm er en populær bildestørrelse for innramming og visning av familieportretter, reisebilder eller kunstneriske komposisjoner. Bilder i denne størrelsen fungerer bra når de henges på vegger, men kan også sette et personlig preg i et rom når de settes på en skjenk eller hylle.

Fotostørrelser for fotobøker

Du kan bruke en rekke standard bildestørrelser når du lager en fotobok, noe som gjør dem til et utmerket valg for spirende fotografer som ønsker å dele bilder med kunder på en profesjonell måte eller vise sin voksende portefølje av bilder til familie og venner.

Det er ikke mye spillerom når det gjelder bildestørrelse når det kommer til bildekvalitet; standardstørrelsen på et utskriftsbilde av høy kvalitet er 118 piksler per centimeter. Imidlertid stemmer fotobokstørrelsene ofte overens med standard bildestørrelser for utskrift, noe som betyr at et bilde med et sideforhold på 4:3, 3:2 eller 1:1 bør fungere bra i de fleste tilfeller.

Bilder for plakater og stor veggkunst

Bildekvalitet og -størrelse er avgjørende for å sikre et skarpt, klart resultat når du trykker bilder på store gjenstander som plakater, bannere eller stor veggkunst. En stor, bildefil med høy kvalitet og høye pikseldimensjoner gir deg flere piksler å spre over utskriftsområdet, noe som reduserer risikoen for uskarpe eller pikselerte utskrifter.

Mange store veggbilder blir sett på avstand, noe som kan forstørre feil i bilder av utilstrekkelig kvalitet. De ekstra pikslene i store, høykvalitets bildestørrelser hjelper til med å fremheve og definere små detaljer, og forbedrer bildets generelle kvalitet uavhengig av avstand.

Beste bildestørrelse for små bilder

Du kan følge de samme retningslinjene for å trykke et tilpasset bilde på små gjenstander som du ville gjort med å skrive ut et bilde på flatt papir eller lerret. Sørg for at bildet ditt har en oppløsning på 118 piksler per centimeter for å sikre best kvalitet, og vurder deretter om det passer for utskriftsområdet ditt. Å krympe et bilde slik at det passer kan gjøre det vanskelig å se detaljer, mens å strekke et lite bilde for å passe til et større utskriftsområde kan føre til pikselering eller uskarphet.

Når du trykker et tilpasset bilde på en kopp, mobildeksel eller andre små gjenstander, må du også vurdere de unike egenskapene til disse produktene. Hvis du for eksempel trykker et bilde på en mobildeksel, forviss deg om at bildet ser bra ut i stående retning, siden det er slik du sannsynligvis vil se dekselet ditt mesteparten av tiden. Du bør også dobbeltsjekke sideforholdet til bildet. Vær forberedt på å beskjære en del av det om nødvendig.

Fotostørrelse og -kvalitet for klær

Som andre spesialtilpassede fotoprosjekter, anbefaler vi at du starter med et bilde av høy kvalitet med en oppløsning på minst 118 piksler per centimeter. Bildet skal også matche utskriftsområdet på plagget. Et bilde som ser bra ut med en plassering i midten av brystet, vil sannsynligvis trenge beskjæring for å passe på en plassering i øvre del av ryggen. På samme måte kan et bilde som er for lite kreve oppskalering, noe som ofte resulterer i tap av bildekvalitet.

Du bør også sikre at sideforholdet til bildet samsvarer med det tiltenkte utskriftsområdet. For eksempel kan plassering i midten og på brystet fungere fra et sideforhold på 16:9 til et sideforhold på 1:1. Imidlertid kan en bildeplassering på en erme bare fungere med et sideforhold på 1:1.

Når du lager personaliserte klær med foto, er det også viktig å vurdere hvordan bildet ditt fungerer med den valgte stofffargen for å sikre at bildet ikke forsvinner i plagget.

Skriv ut bildene dine som plakater, på T-skjorter og mye mer

photos on t-shirts and more

Nå som du har lært det grunnleggende om bilder, er du klar til å begynne med fotoutskrift på Optimalprint. Nettsiden vår gjør det enkelt å handle og tilpasse en rekke varer ved å bruke bildene dine. Designverktøyet i nettleseren betyr at du kan finpusse på alle aspekter ved fotoproduktet ditt før du bestiller.

Steg 1: Velg et produkt

Din kreative reise starter når du velger et produkt du vil tilpasse ved hjelp av bildene dine. Velg fra gratulasjonskort , fotobøker, veggdekor, mobildeksler, drikkeservise og mye mer. Du kan til og med tilpasse herre-, dame- og barneklær i forskjellige stiler og stofftyper.

Steg 2: Velg størrelse og designalternativer

Avhengig av varen du har valgt å tilpasse, må du gjøre noen valg før du laster opp bildene dine. For eksempel krever personaliserte mobildeksler at du velger merke, modell og dekseltype. Tilpassede kopper og vannflasker krever at brukeren velger type drikkeservise, størrelse og grunnfarge før man begynner.

Steg 3: Last opp bilder av høy kvalitet

Nå som du har valgt ditt personlige fotoprodukt og angitt alternativene dine, er det på tide å laste opp bildene dine. Optimalprints brukervennlige grensesnitt lar deg enkelt laste opp bilder for umiddelbar designbruk. Du kan laste opp bilder ved å dra og slippe dem fra datamaskinen eller bla gjennom bildefilene dine.

Steg 4: Juster med designprogrammet

Bruk Optimalprints nettbaserte redigeringsverktøy for å flytte bildene dine rundt på lerretet. Du kan også beskjære, snu eller rotere dem. Avhengig av dine tilpasningspreferanser, kan det være lurt å endre repetisjonsmønsteret fra designprogrammet. Du kan til og med se en forhåndsvisning av produktet ditt for å sikre at bildefilen vises akkurat slik du vil ha den.

Steg 5: Bestill produktet ditt

Hvis alt ser bra ut, er det på tide å klikke «Legg til i kurv» for å starte bestillingen. Hvis du vil gå tilbake til kreasjonen din senere, må du sørge for at du er logget på, klikk deretter på «Lagre i utkast». Da kan du fortsette med designet ditt en annen gang.

Gjør bildene dine om til evige minner med Optimalprint

photo prints of many sizes

Enten du er en profesjonell fotograf eller en hobbyfotograf, er det avgjørende å forstå sammenhengen mellom bildestørrelser, sideforhold og bildekvalitet for å skape bilder som ser fantastiske ut, uansett hvilket medium de trykkes på. Først må du velge riktig størrelse og de korrekte dimensjonene for bildene dine.

Nå som du har mestret det grunnleggende, er du klar til å begynne på din kreative reise! Utallige design venter på ditt unike preg, som en lettlaget plakat du kan lage i nettleseren din eller på Optimalprints mobilapp for smarttelefoner. Hvis veggdekor ikke er din greie, kan du designe alt fra gratulasjonskort og fotobøker til klær og mobildeksler ved å bruke personlige bilder fra ditt eget fotobibliotek.

Realiser ditt drømmefotoprosjekt med Optimalprint i dag!