do not visit

En guide til standardstørrelser for plakattrykk og design

Når det gjelder trykking og markedsføring, finnes det ingen bedre metode for å tiltrekke publikum til et event enn en iøynefallende, skarp plakat som fanger oppmerksomheten til alle som ser den.

Plakater er tidløse visuelle elementer som tiltrekker seg et publikum og engasjerer dem i budskapet ditt, fra reklamer og spesielle eventer, til promotering av konserter og lokale arrangementer, eller bare utskrift av vakker kunst til å pryde veggene dine.

Hvis du er ute etter å lære mer om kunsten å trykke plakater, men trenger veiledning for å komme i gang, så er vi her for å gi en omfattende guide om alt du trenger å vite om design og trykking av posters som vil fange folks oppmerksomhet.

Vi dekker alt i denne artikkelen, fra standard plakatstørrelser du bør være kjent med, til viktige faktorer og hensyn du bør ta før du velger en plakatstørrelse og sender den til trykk.

Føler du deg overveldet? Vi er her for å hjelpe. La oss komme i gang!

Hovedpunkter fra denne artikkelen:

  • Det er avgjørende å kjenne til og forstå de forskjellige plakatstørrelsene før du bestiller. Dette sikrer at du vet nøyaktig hva du får, hvordan kunstverket ditt vil bli skrevet ut, og hvor mye plass hver plakat vil ta.

  • Små plakater er ideelle for å engasjere seg med et mindre publikum gjennom oppslagstavler og som flyers. Middels store plakater er flotte for gallerivegger eller butikkvinduer, hvor de raskt kan fange oppmerksomheten til forbipasserende. Store plakater er perfekte for store rom der mange kan se dem samtidig.

  • Liggende, stående og kvadratiske orienteringer har unike bruksområder, avhengig av hva du designer og skriver ut. Innhold for filmindustrien, som filmplakater og reklamer, skrives vanligvis ut i portrettformat, mens natur- og landskapsbilder skrives ut best i liggende format.

  • Å designe tilpassede plakater med kunst eller fotografier er en sømløs prosess når du bruker Optimalprints designverktøy for plakater. Det er enkelt å laste opp designet eller bildet ditt, og du kan lage visuelt tiltalende plakater fra smarttelefonen eller datamaskinen.

En guide til plakatstørrelser

understanding poster sizes

De vanligste plakatstørrelsene er kjent som standard plakatstørrelser fordi de er mest brukt og enkle å bestille fra trykkerier på nettet og i butikker. Det er viktig å forstå standard plakatstørrelser når du skal trykke plakater til personlig eller profesjonell bruk.

De vanlige plakatstørrelsene omfattes i de standard størrelsene for utskrifter, fra A0–A6 Disse papirmålene bestemmer hvilken kategori hver plakat faller inn i, fra liten til middels og stor. For eksempel er A0 den største papirstørrelsen som brukes til å trykke posters. A2 er mindre, men stor nok for vindusutstillinger og store utskrifter.

A4 er et typisk ark for utskrift av dokumenter hjemme eller på kontorer. I Norge er et A4-ark på 210 mm x 297 mm, mens A5 og A6 er mye mindre papirstørrelser, som vanligvis brukes til postkort, sett-av-datoen-kort for arrangementer, miniplakater og mer.

Hos Optimalprint har vi flere forskjellige plakatstørrelser som passer perfekt dine kunstverk og bilder.

Guide til standard plakatstørrelser

Når du skal trykke plakater, kan det være nyttig å kjenne til de forskjellige plakatstørrelsene som er tilgjengelige. Standard plakatstørrelse kan være forvirrende hvis du ikke er kjent med begrepet, men vi er her for å gi deg en klar forståelse av de ulike plakatdimensjonene. Her er alt du trenger å vite for å velge riktig plakatstørrelse til ditt behov.

Små plakater (13x18 cm – 30x40 cm)

Små plakater varierer i størrelse fra 13x18 cm til 21x30 cm. De er ideelle for flygeblader som skal henges opp på offentlige steder som oppslagstavler, eller for plakater for band eller arrangementer der plass ikke er en begrensende faktor.

Husk at du har begrenset med plass når du designer en poster. Hold designet enkelt og budskapet klart og kraftfullt. En liten plakat kan være en effektiv måte å engasjere og tiltrekke seg oppmerksomhet.

Bruk én eller to farger, fet tekst og en enkel, minneverdig melding for å fange oppmerksomhet og holde folk engasjert i det du annonserer for.

De små plakatstørrelsene vi tilbyr hos Optimalprint inkluderer:

  • 13x18 cm

  • 15x20 cm

  • 21x30 cm

  • 30x40 cm

Medium plakater (30x45 cm – 60x80 cm)

Middels store plakater har mål som varierer fra 30x45 cm til 50x70 cm. De er perfekte for bruk i butikkvinduer eller på større oppslagstavler der det er god plass og de kan ses fra lengre avstander.

Middels store plakater er også ideelle for å lage en gallerivegg av bilder og kunstverk som kan vises på en stor vegg i alle omgivelser, fra stuen til kontorlokaler, arrangementer eller arenaer. Hvis du designer en plakat som gave, er den mellomstore plakatstørrelsen et perfekt valg.

Sammenlignet med plakater i A4-format har mellomstore plakater mer plass til visuelle elementer, grafikk og tekst, noe som gir deg større frihet til å designe noe mer detaljert.

De middels store plakatstørrelsene vi tilbyr hos Optimalprint inkluderer:

  • 30x45 cm

  • 40x50 cm

  • 45x60 cm

  • 50x70 cm

  • 60x80 cm

Store plakater (60x90 cm – 70x100 cm)

Store plakater, med dimensjoner fra 60x90 cm til 70x100 cm, er ideelle for å tiltrekke seg oppmerksomhet på lang avstand. De er populære for å annonsere arrangementer, konserter og utstillinger i større områder.

De store plakatstørrelsene vi tilbyr hos Optimalprint inkluderer:

  • 60x90 cm

  • 70x100 cm

Du kan lære mer om våre plakatdimensjoner og størrelser her.

Slik velger du den perfekte plakatstørrelsen for prosjektet ditt

right poster sizes

Når du skal velge den perfekte plakatstørrelsen for veggene dine, er det mange faktorer å vurdere. Den riktige plakatstørrelsen kan virkelig få plakaten din til å skille seg ut og engasjere publikum. La oss se på nøkkelfaktorene du bør ha i tankene når du kjøper plakater på nettet.

Liggende, stående eller kvadratisk?

Standard plakatstørrelser kommer i forskjellige orienteringer, inkludert liggende, stående og kvadratisk. Når du velger en trykt poster i en av disse orienteringene, er det nyttig å kjenne til fordelene og ulempene med hvert oppsett.

Liggende

Liggende plakater er bredere enn de er høye, noe som gjør dem ideelle for naturbilder og naturskjønne utskrifter. Med liggende plakatstørrelser kan flere mennesker se dem samtidig, noe som gjør dem egnet for utendørs eller store offentlige omgivelser. Liggende plakater er populære for å vise bilder av høy kvalitet og plakater som krever mer tekst og informasjon for leserne.

Stående

En vertikal plakat betyr at høyden på plakaten er større enn bredden. Med stående plakater kan folk se dem selv når de står på siden, noe som gjør dem ideelle for mindre vindusreklamer, kaffebarer og andre steder der det er begrenset plass.

Portrett er det perfekte formatet for filmplakater og er standardvalget for filmindustrien. Du ser ofte denne orienteringen når du går forbi en filmplakat på kjøpesenteret eller på en bussholdeplass. De brukes også som store plakater for å annonsere lokale arrangementer i byer.

Kvadratisk

Kvadratiske plakater er mer kompakte og lettere å henge opp i både små og store rom. Deres allsidighet gjør dem populære. Kvadratiske plakater er flotte for å vise kunst i små utgaver eller lage miniplakater som markedsfører arrangementer på kunstutstillinger, kinoer, musikkarenaer og mer. Kvadratiske plakater er også kompakte nok til å enkelt vise personlig veggkunst i hjemmet eller på kontoret.

Faktorer å vurdere ved valg av plakatstørrelse

Når du skal velge størrelsen på plakater for dine kunstverk, design eller fotografier, er det flere aspekter som kan påvirke hvilke dimensjoner du ender opp med. Husk å ta hensyn til følgende:

  • Hvor mye innhold du planlegger å ha på plakaten (tekst, sitater, sangtekster osv.)

  • Hvor lett det er å lese og forstå innholdet og grafikken fra en avstand

  • Kvaliteten på kunstverket du bruker

Velg riktig plakatstørrelse til ditt formål og plass

Det finnes en ideell plakatstørrelse for ethvert rom og sted. Men før du bestemmer deg, er det viktig å tenke på hva du skal trykke og hva plakaten skal formidle og til hvem.

For eksempel gir store plakater et profesjonelt inntrykk i store rom der flere personer kan se dem samtidig. Mindre plakater er det beste valget når synlighet ikke er hovedprioriteten, vanligvis i mindre og innendørs områder med begrenset plass.

Trykk plakater i ulike størrelser

multiple poster sizes

Mange tror at du trenger en utdanning i grafisk design for å lage og trykke plakater på nettet, men det er ikke tilfelle. Optimalprint sin trykkeritjeneste for posterdesign er lett å forstå og bruke. Ved å følge disse stegene kan du raskt lage en personlig poster ved hjelp av vår nettside og designverktøy.

Steg 1: Velg orientering, innramming og størrelse

Når du trykker plakater gjennom Optimalprint, må du først velge orienteringen på plakaten din. Du kan velge mellom liggende/horisontal, stående/vertikal eller kvadratisk plakatstørrelse.

Deretter kan du velge plakatstørrelsen du ønsker for hvert design eller bilde. Størrelsene avhenger av din valgte orienteringsstil, og du bør ta hensyn til designene eller bildene dine når du velger orientering.

Etter å ha valgt orientering og plakatstørrelse, blir du bedt om å velge type innramming. Du kan velge å ikke ha ramme på plakaten, eller velge mellom forskjellige farger, inkludert svart, kobber, gull, hvit, naturlig tre, og mørkt tre i materialer som aluminium og tre.

Større posters kan også festes til plakatlister for enkel opphenging. Innramming av plakaten gir en ekstra finesse og fremhever kunstverket, spesielt hvis du skal henge opp plakatene hjemme eller på kontoret ditt.

Steg 2: Last opp designfiler og bilder i høy kvalitet

Når du velger design og bilder for plakatene dine, bør du sikre deg at du velger riktige filtyper og høyoppløselige bilder. På denne måten vil plakatene dine skrives ut i høy kvalitet og se skarpe ut i ethvert rom. Når designene dine er lastet opp til Optimalprints designprogram, kan du raskt dra og slippe bildene og designene dine for å leke med forskjellige oppsett, og designe den perfekte plakaten for et arrangement eller til å henge i hjemmet ditt.

Hos Optimalprint bruker vi førsteklasses plakatpapir og blekk for å sikre at alle kundene våre blir fornøyde med sluttproduktet sitt. Vi bruker miljøvennlig papir for å redusere karbonavtrykket vårt uten å gå på akkord med kvaliteten. Det er vinn-vinn for både miljøet og for deg!

Steg 3: Juster plasseringen med designprogrammet

Når designene dine er lastet opp til Optimalprints designprogram, kan du enkelt flytte bildene og leke med forskjellige oppsett for å designe den perfekte plakaten. Du kan også beskjære bilder, snu og rotere dem, og endre mønsteret fra designverktøyet for å lage en vakker personalisert plakat for offentlige rom eller til stue- eller soveromsveggen hjemme hos deg.

Steg 4: Bestill plakaten din

Når du er ferdig med å redigere og plassere kunsten eller bildene dine, og du er fornøyd med hvordan det ser ut, er det på tide å bestille plakaten din! Optimalprint streber etter å tilby en effektiv handleopplevelse uansett hvor du befinner deg. Derfor trykker vi lokalt for å sikre rask produksjon og raske leveringstider. Plakatene vil bli levert til deg på kort tid.

Design og trykking av plakater og plakatstørrelser: Oppsummering

custom posters in multiple size

Plakattrykk er en mer innviklet prosess enn du kanskje tror. Men innen du leser ferdig denne guiden kommer du til å designe og trykke plakater som en ekspert på kort tid.

Uansett om du lager dine egne tilpassede plakater eller velger ferdiglagde plakatdesign, tilbyr Optimalprint et bredt utvalg av størrelser for å møte dine behov og effektivt vise frem dine unike design og fotografier.

Plakattrykk har aldri vært enklere eller mer effektivt – du kan lage plakater på en datamaskin eller en smarttelefon ved å bruke Optimalprint-appen.

Enten du designer kunst til stueveggen eller lager en storformatplakat for produkter, filmer eller lokale arrangementer, kan Optimalprint hjelpe deg med å realisere ditt neste plakatprosjekt.Lag din plakat eller kjøp plakatdesign i dag!